5 yüzyıldır farklı toplumların düşünürleri yazdılar, farklılıklarını ortaya çıkarmaya çalıştılar. 2015 de felsefede demode olan bu kavramı Woody Allen gibi senarist yönetmenler Hollywood da tekrar gündeme getiriyor. "İrrational man" var oluşçu sinemanın en popüler son örneği.
"American Beauty" yada "Forrest Gump" a eğer bu gözle hiç bakmadıysanız. Size teknik bir kaç benzerlik.
Dış ses
Rastlantısal olaylara odaklanma
Bunun gibi bir çok kavram bu tür filmlerin ortak noktası. Hakan Savaş'ın "Sinema ve Varoluşçuluk" kitabından sonra aslında söylenecek gerçekten çok fazla bir şey yok.
Irrational Man, Woody Allen'nın var oluşçu sinemasına Hakan Savaş ın atıflarını, doğrular bir film olmuş. Ve muhteşem.
Kierkegaard ve Kant yaklaşımlarını ve karşıtlığını bir paradoksla tarif ettiği bu filmin bende ki rastlantısı Kierkegaard. Olivier Cauly in Kierkegaard biografisi okuduğum bir dönemde muhteşem bir rastlantı ile keyiflerin en üstüne taşıdı film beni.
Arşimet Noktası.
Arşimet noktası, özetle, Arşimet'in bana bir dayanak noktası verin dünyayı kaldırayım fikrinde ki, nokta. Bir var oluşçu için var olmak adına aranan nokta.
Olivier Cauly, Kierkegaard için bu noktayı, Kierkegaard ın günlüğünde yazdığı bir cümle ile tarif ediyor.
"Baba sevgisinin ne olduğunu ondan öğrendim ve bu yaşamda ki tek sarsılmaz sevgi, gerçek Arşimet noktası olan tanrısal baba sevgisi kavramını da buradan çıkardım"
Bu gün 29 Ekim 2015. Türkiye Cumhuriyetinin 92. yılı.
Yaşanılan onca olumsuzluğa ve ülkenin hatalarını düşündüğüm de, ülkenin var olabilmesi için bu noktanın ne olduğunu düşünmemek mümkün değil. Bir var oluşçu için bireyin bu kadar önemli olduğu gerçeğine ne oldu diye sorarsanız. Birey olmak ve baba olmak derim. Çünkü benim bir kızım var. Ve mutlu olmasını istiyorum.
Sevgili ülke, hızla barışı kabul et. Yurtta Sulh Cihanda Sulh
Sevgili ülke, sınırlarını ve bütünlüğünü muhafaza et. Misak-i milli.
Sevgili ülke, vatandaşlarının eşit olduğunu unutma. Ne mutlu Türk'üm diyene( Bu ifadenin milliyetçi olduğunu düşünen biri olursa o kişiye önerim bu konuyu uluslar arası tartışmasını. Almanlara, Amerikalılara, İngilizlere anlat ve kabul ettir. Sonra bunu burada tartış. Demenin ve inanmanın yeterli olduğu bir vatandaşlık başka bir ülkede var mı? hangi ırktan olursan ol, gel bu ülkenin insanı ol. Dil hep bir belasıdır insanlığın. Algısı değiştirilebilir mi? yeni bir kelime bulunur mu? belki bulunur :) )
Bu üç kavram bizde neyi temsil eder.
92 yıl önce bu ülkenin kurulması ve devamında tek bir nokta var.
Türkiye nin arşimet noktası Atatürk ve temsil ettikleridir.
Noktanızı kaçırırsanız, var olamazsınız.
Ya da var olmak için bir nedeniniz kalmaz.
Birey içinde kalmaz, ülke içinde.
Irrational man (filmde ki karakter) insan olmak konusunda ki arşimet noktasını başka bir yere koyduğu için katil oldu. Katil. Haklı olduğunu zannediyordu. Haklı olmadığını ona hatırlatan, bu yüzden yaşadığı rahatlığa engel olacak biri olduğunda onu yok etmeye çalıştı. Şaşırmayacağımız kadar yaşadığımız bir hayat, şaşıracağımız kadar benzerlik. Yeter ki anlayın :(
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder